Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Lammilaisen opiskelijan hintalappu

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio kertoi Bar Skogsterissa 29.1.2020 pidetyllä puheenjohtajien kyselytunnilla, että kaupungille maksaa 3 000 euroa opiskelijaa kohden se, että Lammilla on lukio.

Mistä ”hintalappu” muodostuu?

Lammin lukion opiskelijan ”hintalappu” on laskettavissa tämän vuoden ennustetusta alijäämästä, jonka kaupunki on sitoutunut kattamaan. Muiden lukioiden kustannuksia ei ole vielä esitetty, mutta kenellekään ei pitäisi tulla yllätyksenä, että suurten lukioiden vastaavat hintalaput ovat pienempiä.

Alijäämä syntyy sen vuoksi, että opiskelijamäärään perustuva valtionosuusrahoitus ei riitä kattamaan lukiokoulutuksen järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia.

Hämeenlinnan kaupunki on tähän saakka turvannut lukiokoulutuksen saavutettavuuden kattamalla hämeenlinnalaisten lukioiden alijäämän.

Lammin lukio on lukiorahoituksen väliinputoaja

Lammin lukion rahoitus on aivan oma lukunsa. Vuoteen 2012 saakka Lammin lukio oli oikeutettu korotettuun valtionosuuteen eli ns. pienten lukioiden lisään. Pienten lukioiden lisärahoitus on valtion kädenojennus, jolla turvataan pienten lähilukioiden toimintaedellytykset ja lukiokoulutuksen saavutettavuus.

Jos Lammin lukio saisi edelleen pienten lukioiden lisän, niin opiskelijakohtainen alijäämä olisi tänä vuonna vain 600 euroa. Lammin lukio ei kuitenkaan enää ole oikeutettu korotettuun valtionosuuteen, vaikka lisän perusteet ovat käytännössä edelleen olemassa.

Näin ollen Lammin lukio on lukiokoulutuksen rahoituksessa väliinputoajan asemassa.

Lammin lukio pärjää hyvin vertaistensa joukossa

Kun julkisuudessa nostetaan esille yksittäisten lukioiden opiskelijakohtaisia kustannuksia, tulee muistaa, että on eri asia puhua kustannuksista 100 opiskelijan lukiossa kuin 500 opiskelijan lukiossa.

Omenoita ja appelsiineja ei pidä verrata toisiinsa, koska kyse on eri hedelmistä. Ainakaan ei pidä kyseenalaistaa omenan olemassaolon oikeutusta ja merkitystä sen vuoksi, että siltä puuttuu jokin appelsiinin ominaisuus.

Lammin lukiota tulee verrata saman kokoisiin, noin 100 opiskelijan lukioihin. Sopivia vertailukohtia ovat myös lukiot, jotka sijaitsevat 40-50 kilometrin säteellä lähimmistä suurista keskustoista.

Lammin lukio pärjää hyvin ja häpeilemättä vertaistensa joukossa. Vuonna 2018 Hämeenlinnan kaupunki tuki Lammin lukiota opiskelijakohtaisesti 2 342 eurolla. Vastaava lukema oli Parkanossa 2 226 euroa, Pihtiputaalla 2 199 ja Virroilla 2 266 euroa.

On huomattava, että kaltaisiinsa lukioihin verrattuna Lammin lukio erottuu edukseen siitä huolimatta, että meillä ei ole pienten lukioiden lisärahoituksen tuomaa tasoitusta.

Vertailussa tulee olla oikeudenmukainen

Lakkauttamiskohun keskellä olen toisinaan kohdannut ajatuksen, että Lammin lukion opiskelijamäärä tulisi saada kasvamaan. Meille ovat tervetulleita kaikki opiskelijat, jotka haluavat suorittaa lukio-opinnot erinomaisessa ja omaleimaisessa lähilukiossa.

Lammilla opiskelijamäärän kasvattaminen ei kuitenkaan ole ratkaisu rahoitusvajeeseen. Lukiokoulutuksen rahoitus on ylipäätään valtakunnallinen ongelma, koska valtion vetäytyessä rahoitusvastuusta kunnat joutuvat yhä enemmän vastaamaan lukiokoulutuksen kustannuksista. Lukiokoulutuksen turvaaminen Lammin pitäjässä edellyttää joka tapauksessa päättäjiltä sivistystahtoa.

Jos opiskelijakohtaisten kustannusten esittäminen on välttämätöntä, niiden vertailussa tulee olla oikeudenmukainen. Vertailla voidaan myös lukiolaisten koulumatkojen pituutta ja niiden vaikutusta nuorten elämänlaatuun.

Lammin seudun nuorille tulee Hämeenlinnan kaupungissa taata tasa-arvoiset lähtökohdat hyvän elämän rakentamiseen.

Esa Kähkönen
Hakkalan koulun ja Lammin lukion rehtori

Advertisement

One thought on “Lammilaisen opiskelijan hintalappu

Add yours

  1. Raution ilmoittama hintalappu 3000,-/oppilas=300.000-
    Maksetaanhan Lammilla veroja n. 50 henkilön veroilla kuitataan lukion kulut.
    Emme saa missään vaiheessa antaa periksi!
    Lammilla on lukio säilytettävä!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: