Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Lammin lukion säilyttäminen on resurssiviisasta

Ylen raskain mielin luin Hämeenlinnan kaupunginhallituksen kokouksen (30.3.2020) esityslistaa. Päätösehdotuksen mukaan lukiotoimintojen selvitystä tulee jatkaa erityisesti Lammin lukion osalta. Päätösehdotus oli toisaalta odotettavissa, toisaalta se yllätti.

Lukioselvitys löysi säästöjä vain Lammin lukiosta

Päätösehdotus jatkoselvityksestä oli toki ennakoitavissa sen vuoksi, että lukiotoimintojen selvityksessä ainoaksi säästökohteeksi todettiin Lammin lukio.

Lukioselvityksen mukaan Koulutuskuntayhtymä Tavastia saisi säästöjä vuokrakustannuksista vuosittain 224 460 €, josta kaupungin vuokra-avustuksen osuus on 42 721 €.

Hämeenlinnan kaupunki puolestaan säästäisi vuokra-avustuksen lisäksi Lammin lukion alijäämän kattamisavustuksen, jonka määrä oli viime vuonna 295 568 €.

Lammin lukion lakkauttamisesta huolimatta kaupungin talouden rasitteeksi jäisivät edelleen ylläpitokustannukset tiloista, joille ei tällä haavaa ole osoitettavissa tarkoituksenmukaista käyttöä.

On myös mahdollista, että lukiokoulutuksen järjestäjä menettäisi vuosittain valtionosuuksia enimmillään yli puoli miljoonaa euroa, mikäli Lammin lukion opiskelijat hakeutuisivat opiskelemaan muihin kuin Koulutuskuntayhtymä Tavastian lukioihin.

Ei pidä liioin unohtaa, että Lammin lukion alijäämä olisi tänä vuonna vain 63 000 euroa, jos Lammin lukio yhä saisi alle 200 opiskelijan lukioille tarkoitetun korotetun valtionosuuden.

Lammin lukion kiinteistökustannukset puntarissa

Yllättävää päätösehdotuksessa on se, kuinka jatkoselvityksen tekemistä perustellaan: jatkoselvitys on tarpeen, koska Lammin lukion kiinteistökustannusten vaikutus on osoittautunut merkittäväksi.

Päättäjien arvioitavaksi jää, kuinka merkittävinä he pitävät Lammin lukion kiinteistökustannusten vaikutuksia. Arvioinnissa avainasemassa on luonnollisesti lukiotoimintojen selvitys.

Lukioselvityksessä tuodaan esille, että palveluverkon avaamisella lukiokoulutuksen osalta olisi saatavissa lähes 800 000 euron vuotuinen säästö – lakkauttamatta Lammin lukiota. Selvityksessä palveluverkon avaamista ei kuitenkaan esitetä säästökohteeksi.

On paikallaan palauttaa mieleen, miten kaupunginhallitus perusteli palveluverkkopäätöstä: ”Perusteluna ovat huomattavasti edullisemmat kokonaiskustannukset sekä nuorisovaltuuston, opiskelijakuntien ja oppilaskuntien kannanotot. Ratkaisu myös tukee kaupunkikeskustan elinvoimaisuutta.” (KH 26.3.2018 § 150.)

Taloudellisten seikkojen lisäksi päätöksenteossa painoivat opiskelijoiden näkemykset ja kaupunkikeskustan elinvoimaisuus.

Mikäli kaupunginhallituksen päätöksenteko on linjakasta, vuoden 2018 palveluverkkopäätöstä voitaneen pitää myös Lammin lukion tulevaisuutta ajatellen enteellisenä.

Resurssiviisauteen kuuluu terve optimismi

Hämeenlinnan kaupungin strategian painotuksiin kuuluu resurssiviisaus. Määritelmän mukaan resurssiviisaus on ”kykyä käyttää erilaisia resursseja harkitusti ja hyvinvointia sekä kestävää kehitystä edistävällä tavalla”.

Resurssiviisaus on myös vahvasti ekologinen käsite: resurssiviisauden tavoitteena on välttää ilmastopäästöjä, tukea kiertotaloutta, välttää ylikulutusta ja rakentaa kestävää hyvinvointia, joka edistää ihmisten hyvinvointia, yritysten kilpailukykyä, työllisyyttä ja alueiden elinvoimaisuutta.

Jos päätös Lammin lukiosta tehdään yksinomaan taloudellisin perusteluin, resurssiviisauden käsite ymmärretään vaarallisen kapeasti. Taloudellisten tosiasioiden rinnalla päätöksenteossa tulee ottaa huomioon inhimilliset, hyvinvointia tukevat tekijät.

Resurssiviisauden käsitteeseen tuntuu kuuluvan tietynlainen optimismi, usko kehitykseen, sivistykseen ja parempaan huomiseen. Lammin lukiota koskevassa päätöksenteossa näyttää kuitenkin unohtuvan tärkein: Mitä Lammin lukion säilyttämisellä on voitettavissa?

Voitettavissa on paljon: Lammin lukion säilyttäminen turvaa lukiokoulutuksen saavutettavuuden ja saavuttavuuden ja lukiokoulutuksen alueellisen tasa-arvon, takaa lukiolaisten yhdenvertaisuuden kuntalaisina, tukee nuorten hyvinvointia, varmistaa perusopetuksen laadun ja edistää pitäjän alueellista elinvoimaa.

Tämän vuoksi rohkenen edelleen väittää, että Lammin lukion säilyttäminen on resurssiviisasta.

Esa Kähkönen
Hakkalan koulun ja Lammin lukion rehtori

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: