Lammin lukion vanhempainyhdistyksen tekemään tutkimukseen tuli myös runsaasti sanallisia vastauksia. Tässä niistä muutamia:
Hämeenlinnan keskustasta on lyhyempi matka Lammille lukioon kuin Lammin syrjäkylässä asuvalla nuorella Hämeenlinnaan lukioon. Säästökohteet tärkeysjärjestykseen! Lasten ja nuorten kustannuksella ei saa korjata kaupungin taloutta.
Lapsi tarvitsisi vielä aikaa miettiä ammattopintoja ja lukio aika olisi hyvä siihen. Lukioon hän ei lähde kaupunkiin. Jos hän joutuu valitsemaan ammattikoulun valinta kohdistuu Lahden ammattikorkeakouluihin.
Lammin lukio on säilytettävä, koska sen lakkauttamisesta ei tule säästöjä. Se asettaa kaupunkilaiset eriarvoiseen asemaan ja haja-asutusalueella asuvien nuorten lukiosaavutettavuus heikentyisi huomattavasti, jos Lammin lukio lakkutetaan. Koulupäivä kulkemisineen tulee olemaan 3-4 tuntia pidempi, jos nuori kulkee lukiossa kantakaupunkiin tai vastaavasti Lahteen, kuin kantakaupungin alueella asuvien nuorten koulupäivä.
Lammi tarvitsee lukion. Välimatkat sekä Lahteen että Hämeenlinnaan vievät kotoa käsin aikaa, voimia ja opiskeluintoakin väsymyksen takia. Koulupäivät voivat muutenkin olla pitkiä!
Pienempi lukio luo yhteenkuuluvuutta.
Lukio kuuluu Lammille
Koulupäivät tulisivat aivan liian raskaiksi matkojen vuoksi. Lukiossa läksyjen määrä on huomattavan suuri ja jos matkoihin kuluu vähintään kaksi tuntia päivässä edellyttäen, että koulupäivän alku ja loppu osuu juuri bussivuoroihin ja asut Lammin keskustassa. On tämä matkustukseen käytettävä aika pois läksyjentekoajasta. Tekee viikossa jo 10 tuntia.
Kaupungin päättäjät puhuvat liitoskuntien elinvoimaisuudesta. Lukion lakkauttaminen sotii täysin sitä vastaan!
Hämeenkoskelaisena junnu-lukiolaisen vanhempana jo nyt jouduimme vuokraamaan lukion alkaessa 15v (nyt 16v) teinille asunnon, jossa hän viikot itsekseen asuu – tämä siksi, ettei julkista liikennettä Hämeenkoski-Lammi välillä oikein ole eikä kuljettaminen ole mahdollista. Kotoakin julkisen liikenteen lähimmälle pysäkille tulee lähes 7km. Valitsimme kuitenkin Lammin lukion, koska se on pieni ja yhteisöllinen, ja jossa opettajillakin on enemmän aikaa ja mahdollisuutta auttaa jos hankaluuksia opiskelussa ilmenee.
Lammin lukio on laadultaan Hämeenlinnan lukioiden parhaimmistoa, oppimistulosten pitäisi olla ohjaamassa päätöksentekoa osaltaan.
Kantakaupunki voisi vihdoinkin alkaa miettimään myös pienten puolta! Elämää on ja pitää olla myös muualla kuin itse kaupungissa. Ja ettei nuorisoa ajeta maalta pois. Lammin lukio on rikkaus Lammille omine perinteineen ja tapoineen jpista pääsee koko kylä nauttimaan ja iloitsemaan. Ehkäpä kaupungin päättäjien olisi hyvä kunnolla tutustua tähänkin asiaan eikä vaan rahapuoleen.
Kotoamme on matkaa Lammille 20km ja Hämeenlinnaan 45km. Julkisilla kulkuneuvoilla ei pääse kulkemaan kotoa Hämeenlinnaan (mihinkään aikaan vuorokaudesta). Kumpikaan meistä vanhemmista ei käy edes töissä kantakaupungissa. On mahdollista, että Lammin lukion lakkauttamisen myötä muuttaisimme toiseen kuntaan, jolloin kaupunki menettäisi myös kaksi veronmaksajaa.
Lammin lukion säilyttämisestä pitää myt tehdä periaatepäätös huomioiden muutkin kuin taloudelliset seikat. Sen jälkeen adia ei saa taas nousta keskisteluun parin vuoden päästä.
Lukion merkitys on suuri nuorille, heidän tulevaisuudelleen, perheille ja koko kunnalle!
Vaikka meidän lapsi ei lukioon ole nyt menossa, niin monen muun lapsi on. Heidän puolestani olen huolissani. Lammilla ei ole kohta läheskään yhtä paljon lapsipeheitä kuin nyt, jos opislelumahdollisuuksia heikennetään. Kyllä täällä lukiota kaivataan. Ei kaikkea voi keskittää kantakaupungille, kun bussitkin kulkevat mistä ja miten sattuu.
Lammin lukiossa on paljon sellaista mitä muissa ( isommissa ) lukiossa ei ole ollenkaan : kansainvälisyys-kurssit, musikaali, erasmus-vaihdot . Vaikka kielikurssivalikoima on pienempi, ei todellisuus isommissakaan ole sen kummempi. Esim Lahdessakin on kurssitarjontaa supistettu säästösyistä ja osa kursseista alkaa jopa klo 18 illalla. Miten tälläinen tukee nuoren jaksamista ja hyvinvointia.Ei pitäisi lähteä hölmöläisten tielle: supistaa tuolta ja lisätä tuonne! Kokonaiskustannukset ei laske ollenkaan.
Toivomme, että lukio säilyisi Lammilla, kun lähes 60 vuotta jo hienosti toiminut!
Oppivelvollisuusiän noustessa 18v. Kuljetuskustannukset räjähtävät käsiin. Syrjäkulmilta ei aikataulullisesti pysty hyödyntämään olemassaolevia koulukuljetuksia.
Helpompi on kaupungissa kulkea kouluihin kun ovat lähekkäimmin kuin täältä syrjäkyliltä kulkea kaupunkiin eli järki käteen kun mietitte lukioiden / koulujen esim. sijainteja.
Vähentämällä lukioita ei ainakaan lisätä korkeammin koulutettujen määrää työelämään!
Järki käteen. Onhan se jo huomattu että isot yksiköt eivät ole etu pitkällä tähtäimellä
Kiitos mahtavasta asiaan tarttumisesta! Aihe on todella huolestuttava meille. Perheessä on kaksi tulevaa lukiolaista – talot myyntiin ja muutto muualle, sillä kuskaaminen ei onnistu ja julkiset (edes aikataulullisesti muutettuina) olisivat liian raskasta nuorelle Lammilta käsin.
Maalaisjärkeä Kaupungin suunnitelmiin. Säästö jo aikaisemminkin todettu marginaaliseksi. Järkeä päätöksiin, mikä tärkeää mikä ei. Vanhat liitoskunnatkin osa kaupunkia, ei pelkkä kantakaupunki.
Älkää säästäkö nuorien tulevaisuudesta, syrjäytyminen tukee paljon kalliimmaksi
Sanoista ja korulauseista tekoihin, Hämeenlinna! ja lasten sekä nuorten hyvinvointi sille kuuluvaan arvoonsa. Hämeenlinna on muutakin kuin kantakaupunki!
Lukio on Lammille elintärkeä, myös peruskoululle! Lammin lukio on juuri sopivan kokoinen! Raha ei saa aina ratkaista! Antakaa lukiolle työrauha!
Jos lukio lopetetaan, eikä meidän nuorella ole vielä ajokorttia/ajo-oikeutta, on melkein mahdotonta kulkea kouluun jonnekin muualle, kun asumme 9,5km Lammin kirkonkylältä, koulupäivät venyisivät äkkiä jopa 12-tuntisiksi. Nuorille on mahdollistettava tasa-arvoinen opetus, eikä kaikkia opetuspalveluja keskittää Hämeenlinnaan keskustaan. Meiltä täältä Lammilta on viety pala palalta erilaisia palveluja. Meidän perheen elinkeino tulee maataloudesta, ei meillä ole mahdollista muuttaa Hämeenlinnan keskustaan. Jo nyt koulumatkat on meidän vanhempien kuljetettava itse, joka päivä 20 km, kesken työhommien, ja siihen lisäksi koulussa tapahtuvat mahdolliset iltajutut ja harrastuskuljetukset !!!
Mielestäni Hämeenlinnan kaupungin pitää ymmärtää, että kaikkea asutusta ei voi siirtää kaupunkialueelle. Maalla olevien omakotitalojen arvo ei ole nykyisin paljon mitään eikä muutto kaupunkiin ole edes haaveissa saati mitenkään realistista. Haluamme asua maalla lähellä luontoa ja sukukin on ollut täällä samassa kylässä jo 1500-luvulta saakka. Luonnon läheisyydellä on tutkitusti vaikutusta mielen hyvinvointiin ja juuri siksi olemme halunneet kasvattaa lapsemme maaseudulla. Myös perheen tukiverkostot (isovanhemmat) ovat täällä eli juuri ne henkilöt, jotka ovat lapsiperhearjessa mahdollistaneet perheen selviytymisen työelämän ja vapaa-ajan haasteissa. Pitäisi ottaa huomioon se, että lukio-opiskelu vahemmille taloudellinen rasite. Tällöin on suuri merkitys sillä, kuinka lähellä kotia opiskelupaikka on. Täältä kylistä (eli ei kirkonkylä) ei edes kulje busseja, joilla kaupungissa voisi edes käydä koulussa! Viimeinen lähtee Lammilta kylään päinen ennen kolmea iltapäivällä. Edes perjantaina iltapäivästä ei pääse kaupunkiin julkisilla mitenkään. Oma työni on kolmivuorotyötä ja miehelläkin epäsäännöllinen työaika. Näinä työttömyyden aikoina pitää vanhempien ottaa se työ, mitä on saatavilla eikä kaikki ihmiset työskentele virka-aikana kaupungissa. Emme pysty millään kuljettamaan lasta koulumatkoja kaupunkiin. Näillä palkoilla ei myöskään makseta lukiokustannuksia JA asumista nuorelle kaupunkiin. Lapsilla (3 kpl) jäisi lukiovaihtoehto kokonaan pois, koska meillä ei olisi varaa maksaa lasten opiskeluja. Emme ole niin pienituloisia, että sossu hoitaisi asian, vaan olemme keskiluokkaa.
Ammattikouluopiskelu on siinä mielessä eri asemassa, että sen kustannukset ovat huomattavasti pienemmät ja opiskelu ei ole nuorelle yhtä raskasta. Tällöin nuoren asumisen järjestäminen kaupunkiin ei ole niin valtava isku perheen taloudelle. Olen itse käynyt Lammin lukion ja oma äitini kävi sen 1970-luvulla. Lukion merkitys alueen kulttuurielämälle ja yleissivistykselle on oikeasti merkittävä. Sen olemassaolo myös rauhoittaa yläkoulun murrosikäisten toimintaa, koska nuoremmilla on samoissa tuloissa esimerkkiä näyttäviä fiksuja, vanhempia oppilaita. Jos lukio olisi tarjolla vain kaupungissa, se asettaisi kaupungissa asuvat parempaan asemaan kuin meidät maalla asuvat. Lukio-opiskelu on vaativaa. Moni nuori kaipaa vielä lukioiässäkin vanhemman tukea ja tsemppaamista haastavien lukio-opintojen ohessa ja vaikka jollakulla (ei meillä) olisi varaa kustantaa lapselle asunto jo 16-vuotiaana kaupungissa, niin vanhempien tuki arjessa alaikäiselle jäisi kyllä ohuemmaksi ja nuoren pitäisi olla hyvin varma ja itseohjautuva selvitäkseen. Vanhempien tuen avulla selviäminen voi olla merkittävä tekijä siinä keskeytyvätkö nuoren lukio-opinnot vai kirjoittaako hän lopulta ylioppilaaksi ja jatkaa korkeakouluopintoihin.
Hämeenlinnan päättäjien harrastama kaupungin kaikkien lukioiden veivaus vuodesta toiseen ja kaikestaan on kestämätöntä niin opiskelijoiden, tulevien opiskelijoiden kuin henkilökunnan kannalta! Lammin erinomainen lukio puolustaa paikkaansa Lammilla myös tulevaisuudessa koulukeskuksen osana!
On ainakin kovasti yritetty.
Nyt kehittämään lukiota. !! Ei lannistuta. Ei kuormiteta nuoria huolilla
Matka kaupunkeihin on liian pitkä kulkea julkisilla. Se eriarvoistaa nuoria saman kaupungin sisällä (Hämeenlinna). Lähilukio on tuon ikäisen hyvinvoinnille kaikkein paras vaihtoehto. Lukion käyminen on muutenkin haastavaa ja jos siihen lisättäisiin pitkät koulumatkat huonoine aikatauluineen (bussit eivät kulje Lammille aina ihanteellisesti lukujärjestyksen kanssa käsi kädessä), lisää se haastekerrointa tuntuvasti. Nuorten opiskelumahdollisuuksiin tehdyt leikkaukset näkyvät Suomen osaamisen tasossa tulevaisuudessa. Syrjäytymisen ehkäiseminen on kansantaloudellisestikin viisasta. Lähilukio Lammilla on kuitenkin edullinen keino tukea hyvinvointia verrattuna koulutautumattomuuteen, työttömyyteen ja sen kerrannaisvaikutuksiin. Eiköhän niistä kaupungille tule myöskin vähintään saman verran kuluja, jos lukio lakkautetaan. Eli missä tässä oikein säästetään? Luulen, että moni voisi lähteä Lammilta täysin muualle asumaan eikä ainakaan harkitsisi tänne muuttamista, jos lukio lakkautettaisiin. Eikä se automaattisesti tarkoittaisi Hämeenlinnaan muuttamista. Lahteen, Tampereelle, pääkaupunkiseudulle on lyhyt matka täältä. Tässä menetettäisiin hyviä veronmaksajia. Itse en jäisi välttämättä perheeni kanssa lainkaan Hämeenlinnaan. Luottamus kaupungin palvelujen tuottamiselle saisi kyllä mielessäni imagokolhun ja suuntaisin toisenlaisen pääättämisen kaupunkeihin/kuntiin. Vaille työtä jääneet opettajat pitäisi työllistää myös. Pystyykö Hämeenlinna siihen?
Jos halutaan säästää, pitäisikö kantakaupungin alueella harventaa lukioita? Tällöin puhutaan tasa-arvoisesta kohtelusta.
Tsemppiä taisteluun persoonallisen, yksilöt huomioivan lähilukion puolesta. Lammin lukiosta olen itsekin saanut hyvät eväät elämään!
Säilytetään lukio Lammilla nuorten, perheiden ja koko kunnan tulevaisuuden vuoksi.
Säästö on niin minimaalinen, että koko ehdotus on typerä. Lammilta on purettu jo niin paljon palveluja, että jos tämäkin lähtee, saatamme lähteä mekin. Hämeenlinnaan meillä ei ole sidoksia, joten muuttaisimme Lahteen tai Riihimäelle ja yrityksemme siirtyisi mukana.
Hei! En missään tapauksessa toivo lukion lakkauttamista tai mitään muitakaan toimia, jotka kohdistuvat koulutuksesta supistamiseen. Peruskouluopetus hyötyy lukion olemassaolosta laadukkaan opetuksen muodossa, työpaikkoja säilyy Lammilla jne. Mutta hiukan täytyy kommentoida perustelujanne pitkistä koulupäivistä, matkakuluista yms. ja lukiolaisen jaksamisesta harrastaa/vetää harrastusryhmiä Lammilla. Näihin liittyvät perustelut eivät minuun vetoa, joskin ymmärrän sen tässä tilanteessa, kun on tehtävä kaikkensa lukion säilymiseksi. Panokset ovat kovat. Mutta ammattikoulun valitsevilla on aivan samalla tavalla pitkät koulumatkat lähikaupunkeihin tai kenties on jopa muutettava opiskelupaikkakunnalle. Samalla tavalla aiheutuu lisäkuluja ja tulee pitkiä päiviä ja jaksaminen on koetuksella. Myös nämä nuoret saattavat vetää harrasteryhmiä ja kysyä sopii, jaksavatko hekään. Tämä vain muistutuksena tässä tärkeässä keskustelussa. Ei se lukio-opiskelijan arki ole sen tärkeämpää kuin ammattikoulun valitsevan. Kyselyn kaikkiin kohtiin oli pakko vastata, vaikka vastasin ettei nuoremme mene lukioon, miksi.
Olisi ihan mahtavaa jos lukio Lammilla pysyisi. Nuoremme on hakemassa Lammin lukioon. Jos hän joutuisi lähtemään muualle lukioon niin kulkemiset menisi tosi hankalaksi. Lähimmät toimivat pysäkit on noin kuuden kilometrin päässä. Ja toisessa päässä olisi myös kuljettava jotenkin. Se myös tarkoittaisi että minä äiti joutuisin varmaan aika paljon kyyditsemään aamuin/päivin, joka sitoisi taas minua mihin voisin hakea töihin ym. Sekä lisäksi nuori aivan varmasti haluaa mieluummin tuttuun pienempään kouluun. Isoveli käynyt nyt lukion lähes loppuun enkä ole kertaakaan kuullut hänen moittivan ”pientä” lukiota. Hyvä Lammin lukio, kiitos kaikelle henkilökunnalle tekemästänne arvokkaasta työstä. Arvostan.
Jos lukio lopetetaan, Lammille ei tule muuttamaan enää lapsiperheitä, ja pitäjän hidas kuoleminen kiihtyy.